Undervisningsopplegg for hele grunnskolen

TV-aksjonen Nasjonalforeningen for folkehelsen har laget et digitalt undervisningsopplegg i samarbeid med Gyldendal Norsk Forlag ved salaby.no, Forskerfabrikken og Norges idrettshøgskole. Årets undervisningsopplegg har forebygging og demens som hovedtemaer, og uttrykket «Det som er godt for hjertet, er godt for hjernen» passer fint til årets opplegg.

 

Du finner undervisningsopplegget her

 

Undervisningsopplegget inneholder følgende spennende temaer:

  • 1.-7. trinn: «Forskerspiren». Forskningsaktiviteter tilpasset de ulike trinnene. Temaer er sanser, helse, kosthold og naturen.
  • 1.-7. trinn: «Mat og helse». Fagstoff, oppgaver og aktiviteter om kroppen (hjerte, lunge, kretsløp), fysisk aktivitet og kosthold. 
  • 1.-4. trinn: Boka «Familien Rotle besøker mormor» av Lene Ask. Om å bli gammel, glemsk og om demens. Informasjon og samtale om boka, demens, hukommelse og besteforeldre etterpå. Hvorfor glemmer mormor barnebarna sine? Hvorfor roter hun sånn? Og hvorfor glemmer hun ikke hvordan hun lager verdens beste boller? 
  • 5.-7. trinn: «Snakk om det». Boka «Sangen om Lucy» av Bjørn Ingvaldsen. Handler om en mamma som er veldig syk, og en 11-åring som påtar seg for mye ansvar. En bok om kjærlighet og sorg, som skal få elevene til å snakke om vanskelig ting. Fagstoff om demens og oppgaver etterpå.
  • 8.-10. trinn: «Kropp, helse og bevegelse». Aktiviteter, quiz, fagstoff, videoer og drøftingsoppgaver om kropp, helse og bevegelse. 
  • 8.-10. trinn: «Snakk om demens». Viser filmen "Pyramiden" som handler om 16 år gamle Eivinds opplevelse av at moren får demens. Sterk film som skaper engasjement og nysgjerrighet. Temaet skal gi ungdom mer kunnskap om demens, og bidra til mer åpenhet ved å knuse myter og fjerne tabuer. Et veiledningshefte med informasjon om demens følger filmen. Temaet inneholder også forslag til drøftings- og diskusjonsoppgaver.

 

Vi inviterer alle skolene til å ta i bruk undervisningsopplegget før TV-aksjonsdagen 20. oktober. Det er tilgjengelig gratis for alle skoler, og kan gjennomføres på to skoletimer med mulighet for utvidede tverrfaglige aktiviteter.

 

Undervisningsopplegget er enkelt og nettbasert, og innholdet er morsomt, lærerikt og utfordrende. Opplegget inneholder både fysisk aktivitet, forskningsprosjekter, digitale øvelser, quiz, drøfteoppgaver og teori. Det er tilpasset de ulike trinnene fra 1.-10, trinn, og kan brukes i fagene mat og helse, samfunnsfag, naturfag, norsk og kroppsøving.

 

Du finner undervisningsopplegget her


 

 

Preform Administrasjon