TV-aksjonskunstneren viser bildene sine

TV-aksjonskunstner Johanne Seines Svendsen har levd seg inn i livet til demenssyke og deres pårørende. Det har festet seg til hennes uttrykk langsomt fotografi og blitt TV-aksjonskunstverk.  Nå er bildene utstilt hos Formuesforvaltning før de skal auksjoneres bort på TV-aksjonen.

-        God demensomsorg er å skape de gode øyeblikkene derfor har utstillingen og verkene fått tittelen «Jeg er». Øyeblikket er like viktig for mennesker selv om de ikke husker gårsdagen, sier Seines Svendsen.


I samarbeid med Formuesforvaltning fant TV-aksjonen Seines Svendsen til å utforme årets TV-aksjonskunst rundt temaet demens. Hun jobber med en 150 år gammel fototeknikk som hun kaller det langsomme fotografi. Negativene er glassplater som prepareres med væske (kullodium) før de eksponeres for lys i fotografiapparatet. Etter å ha tilbrakt over en måned på Lamarktunet sykehjem og jobbet med prosjektet er nå endelig utstillingen åpnet.

Serie 1 av billedserien Jeg ser.

Nasjonalforeningens Mai-Helen Walsnes og Lamarktunets Mona Sandvoll har vært delaktige i prosjektet fra i sommer. Begge er imponert over Johannes engasjement og innlevelse.

-        Det har vært en positiv opplevelse fra første stund, og et nært samarbeid mellom Johanne, May-Helen, ansatte på Lamarktunet, pårørende og demenssyke. Jeg tror det har vært en positiv opplevelse for de demenssyke som har deltatt og deres pårørende. Personene med demens har vært hovedpersoner og hatt en rolle der de er i sentrum og kan bidra til en nasjonal dugnad som T-aksjonen, sier Mona Sandvoll, leder av Lamarktunet bo- og behandlingssenter.

Serie 2 av billedserien Jeg ser.

Fotoimport og FotoPhono stiller som sponsor og har printet og montert hele utstillingen. Kunsthistoriker Cecilie Tyri Holt har skrevet en tekst som presenterer utstillingen.

Preform Administrasjon